dinsdag, januari 01, 2008

Priapella olmecae

Priapella olmecae Meyer&perez, 1990.


(Foto boven een koppel Priapella olmecae.)


Synoniem:

Geen.


Nederlandse naam:


Olmekene- blauwoogje.

Eerste beschrijving:M.K. Meyer&H.E. Perez (1990) Priapella almeca sp.n, a
new species from Veracruz (Mexico). Zoologische abhandlungen Staatliches Museum
Fur Tierkunde Dresden (12): 121-126.

(Foto boven koppeltje Priappela olmecae.)

Naamgeving:

Priapella-van het Griekse woord Priapus afgeleid, wat mannelijk geslacht betekent.
Olmeca-genoemd naar de Olmeken, een indianenstam die voor de komst van de Spanjaarden, tot ca. 425 v. Chr. Leefden in de huidige staten Veracruz en Tabasco in Mexico.

Verspreiding:
Deze soort heeft een klein verspreidingsgebied en komt slechts voor in een aantal stroompjes uit de los Tuxlas bergen in de staat Veracruz (Mexico). Deze stroompjes bevinden zich ten noorden van het Catemaco meer in de buurt van het plaatsje Playa Agua Fria. In 1996 bezocht Kees de Jong het gebied en na een rit van een half uur over een onverharde weg richting Playa Escondida kwamen we bij een stroompje aan waar de olmeken blauwoogjes zwommen. Het bezoek vond plaats aan het einde van de droge tijd en het stroompje was toen maximaal drie meter breed en zo een 80 cm diep, In de omgeving stonden veel bomen en deze zorgden voor zeer veel schaduw, De kinderen noemden dit stroompje de Rio de la Basura (rivier van het vuilnis).
De bedding bestond uit rolkeien en grote kiezels. Waterplanten waren niet aanwezig. Naast Chiclides werden ook nog verschillende levendbarende tandakarpers gevangen o.a Pseudoxip-
Hophorus bimaculatus, de groene zwaarddrager (Xiphophorus hellerii) en de molly Poecilia mexicana
Foto boven: Xiphophorus helleri.Uiterlijk:
De soort heeft een hoge lichaamsbouw en een bovenstandige bek. De ongepaarde vinnen bezitten een fraai oranje rand. De eerste indruk is dat het lichaam niet fraai gekleurd is, maar bij een juiste lichtinval heeft het een paarsblauwe glans. De iris is, net als bij de andere leden van het genus Priapella, op het kieuwdeksel bevindt zich een blauwe vlek. De mannetjes hebben vanaf de staartwortel tot aan het gonopodium een kiel aan de onderkant van het lichaam. Deze kiel bestaat uit opstaande schubben. De fraaie kleuren maken de soort tot de mooiste vertegenwoordiger van het genus.
De andere soorten van het genus Priapella:

(Foto boven Priapella intermedia.)
Priapella intermedia (Alvarez,1952) :
Dit soort heeft de grootste verspreidings gebied namelijk 2000 km in de
bovenloop van het noordelijke deel van het Rio Coatzacoalcos
tot het Rio Papalopan stroomgebied Mexico.
Dit visje heeft een lengte van ongeveer mannen 4-5 cm en
Vrouwen 5-6,5 cm.(foto boven een koppel Priapella compresa)
Priapella compresa Alvarez,1948:

Dit soort is alleen bekend uit twee verschillende stromen van Rio Michol, onderdeel van het Rio Grijalva stroomgebied in Chiapas
Mexico.
Dit visje heeft een lengte van ongeveer mannen 3,5-4,5 cm
vrouwen ongeveer 6-7 cm.
(Foto boven vrouw Priapella olmecae.)


Priapella olmecae Meyer en Perez,1990.
Dit soort komt slechts voor in een aantal stroompjes uit de Los
Tuxtlas bergen in Venacruz Mexico.
Dit visje heeft een lengte van ongeveer 6 cm.

Priapella bonita (Meek,1904).
Dit soort is afkomstig uit de bovenloop van de Rio Tonto,onder-
deel van het Rio Papaloapan stroomgebied Mexico.
Nadat de soort is beschreven,zijn er nooit meer excemplaren
Van deze soort gevangen en er is dan ook nauwelijks iets over
bekend.

(foto boven Priapella chamulae).


Priapella chamulae Schartl,Meyer&Wilde,2006.
Dit is het nieuwste soort dat onlangs beschreven is,dit soort
Wordt alleen aangetroffen in de boven stroom van Rio Tacotalpa
En de Rio Pichucalco in de staat Tabasco (Mexico).
Dit visje heeft een lengte van ongeveer 5 cm.
Foto boven nog een foto van een vrouw Priapella olmecae.
Grootte:


Priapella olmecae worden ongeveer 6 centimeter groot, de mannetjes worden enkele centimeter kleiner.

Verzorging en kweek:
Ik heb dit soort verschillende keren geprobeerd te houden, helaas lukte mij het zeer moeilijk om ze op langer termijn in leven te houden.
waarschijnlijk komt dit omdat Priapella soorten moeilijke eters zijn, dit komt doordat ze het voedsel van de oppervlakte moeten weg halen.
Ook hebben ze erg veel behoefte aan een flinke stroming in het aquarium, die de hele dag aanhoudt Priapella`s zwemmen erg graag tegen deze stroming in.

Priapella`s hebben net als alle Xiphophorus soorten erg veel behoefte aan levend voedsel, dit geeft natuurlijk erg veel problemen bij veel verschillend levend voedsel dat erg snel naar de bodem zakt.
Ook de lengte van het aquarium was bij mij een groot probleem, omdat ze voortdurend zwemmen, hebben ze natuurlijk wel een groot aquarium nodig minimaal 100cm lang, in ieder geval een groot oppervlakte.

Sommige palentarium houders hebben Priapella soorten in het palentarium zwemmen, in het palentarium krijgen ze weinig diepte, ongeveer 50 cm maar wel een groot zwem oppervlakte meer dan 100cm.
Ook is het erg belangrijk voor Priapella soorten om in een groepje van enkele vissen te zwemmen, het liefst van verschillende grootte`s.
Priapella`s eten erg graag hun jongen op, dus is het beste om het zwangere vrouwtje op precies het juiste moment apart te zetten, en in een afzonderlijk aquarium de jongen geboren te laten worden.
Ik zag vaak bij Kees de Jong dat hij de vrouwtjes apart zetten in een groot aquarium speciaal voor dit doel ingericht, in dit specifieke aquarium had Kees erg veel planten en ander matriaal waar de jongen zich voor hun moeder kunnen verstoppen.
Ook houden Priapella`s niet van een te hoge temperatuur de beste temperatuur is rondom de 23 graden celsius, dit gaf mij natuurlijk`zomers een zeer groot probleem boven in de flat waar ik woon, waar het erg snel erg warm is.
Ik heb dit soort ook buiten geprobeerd te houden helaas lukte dit bij mij niet.

Ik wil nog iets beschrijven over de balts die best wel apart genoemd mag worden, tijdens de balts zwemmen de mannetjes zigzaggend voor hun partner langs, zodat beide zijden van het lichaam aan het vrouwtje worden getoond. De vinnen worden dan gespreid en het gonopodium af en toe naar voren wordt gedraaid. Indien het vrouwtje bereid is om te paren, blijft ze in het water hangen, zodat het mannetje haar kan bevruchten. Hierbij wordt bijna een koprol gemaakt, waarbij de kop in de richting van het achterlichaam van het vrouwtje komt. Vrouwtjes die niet bereid zijn om te paren, zwemmen weg of drukken zich tegen de bodem aan.

Het aantal jongen dat per worp geboren word ligt rond de 25 stuks, helaas zijn sommige jongen beschadigt aan de zwemblaas, die daardoor uiteraard niet goed kunnen zwemmen. Deze kunnen het beste meteen worden verwijderd uit het aquarium.
De jongen kunnen meteen worden gevoerd met artemia-nauplien en ander klein levend voer. Zodra de jongen groot genoeg zijn kan er worden begonnen met wat groter levend of diepvries voer. In deze fase is het van zeer groot belang om de jongen goed enm zo vaak mogelijk te voeren. Net als de volwassen vissen eten ook de jonge nauwelijks van de bodem, Het is daarom aan te raden om wat andere aquarium bewoners op de bodem te laten zwemmen bv. Corydorassen die het voedsel dat op de bodem valt op te eten.Uiteraard wordt het aquarium erg snel troebel en vuil hierdoor is het noodzakelijk om vaak water te verversen.
Liefst iedere week 1/3 van al het aquarium water, dit komt de groei en ook de voortplanting ten goede.
Om de groep op een langer termijn in stand te houden, zullen er regelmatig verschillende vrouwtjes apart gezet moeten worden. Hierdoor houdt men de genetische variabiliteit goed en sterk, als men dit niet doet komt op den duur alles van het zelfde vader en moeder dier en worden er minder en vaak ziekelijke jongen geboren.
Foto boven Priapella olmecae koppeltje.
Voedsel :
Ik blijf het in ieder stuk dat van mijn hand afkomt herhalen dat Xiphophorus soorten erg veel levend of diepvries voedsel nodig hebben, dat uiteraard zo afwisselt mogelijk dient te zijn, bij dit genus is het van zeer groot belang dat het voedsel niet direct naar de bodem verdwijnt.
Johan Ezeman heeft hier al eens eerder over geschreven, onder het stukje Priapella intermedia
terug te vinden op mijn site` April 2007.
Johan Ezeman laat steeds enkele bv rode muggen larven per stuk naar dce bodem vallen, zodat zijn vissen het voer steeds kunnen pakken en kunnen bereiken, in ieder geval niet alles in een keer naar de bodem laten vallen maar zeer geleidelijk.
Als men deze techniek steeds toepast, kan men verschillend diepvries en of levendvoer aan de vissen geven.
Ik zal een kleine opsomming geven, uiteraard al het levend voedsel wat er in de handel verkrijgbaar is zoals: rode,witte en zwarte muggen larven, artemia,cyclops en watervlooien, kleine vliegjes zonder vleugels die ook aan reptielen worden gegeven erg leuk om te zien hoe ze deze van het oppervlakte grijpen.
De jongen groeien het snelst en het gezondst op als men meerdere keren per dag kleine hoeveelheden voedsel aanbied, dit voedsel kan bestaan uit artemia nauplien, tropische infuus, encytreeen enz.
Het is zeker aan te raden om er wat vissen in te zetten die de bodem op ruimen zoals bv Corydorassen, kreeftjes en garnaaltjes (uiteraard de wat grotere soorten).
Als men de jongen goed voert zijn ze ongeveer na 6 maanden geslachts rijp het duurt echter meer dan 1 jaar voor ze volledig uit gegroeid zijn en zich op hun mooist aan u kunnen tonen.

Nog wat opmerkingen:
Het genus Priapella wordt als een zustergenus van Xiphophorus gezien, dit houdt in dat beide eenzelfde voorouder hebben.
Uit onderzoek van Basolo (1995) bleek dat de vrouwtjes van de olmeken blauwoog voorkeur hebben voor mannetjes met een (kunstmatig) zwaard. Een voorkeur die ze delen met de zwaarddrager vrouwtjes en die waarschijnlijk afkomstig is van hun gemeenschappelijke voorouder.
In een vervolgonderzoek van Basolo & Delaney (2001) werd duidelijk dat de voorkeur voor een zwaard niet alleen voor de vrouwtjes geldt. Ook de mannetjes blijken voorkeur te hebben voor een partner met een kunstmatig zwaard. Schartl,Meyer & Wilde (2006) hebben DNA onderzoek gevoerd op de soorten uit het genus Priapella. De resultaten hiervan toonden aan dat de olmekenblauwoog het nauwste verwant is aan Priapella intermedia.
Literatuur:
A.L. Basolo (1995):Phylogenetic evindence for the role of a pre-existing bias in a sexual selection.(259):307-311
A.L. Basolo (2002):Congruence between the sexes in pre-existing receiver responses. Behavioral Ecology (6): 832-837
A.L. Basolo &K.J. Delaney (2001): Male biases for male characteristics in females in Priapella almecae and Xiphophorus helleri. Ethology (107): 431-438
K.de Jong (1998): De fraaiste Priapella:Priapella olmecae.
Meyer&Perez,1990. Poecilia Nieuws (3):40-46
K.de Jong (2001)De olmeken-blauwoog Priapella olmecae.
Het aquarium (5):146-149
D.Lambert (1996): The beautiful blei-eyes. Poecilia Nieuws (5):130-132
M.Schartl, M.K. Meyer&B.Wilde (2006) Description of Priapella chaumulae sp.N.-a new poeciliid fish from the upper rio Grijalva system,Tabasco,Mexico (Teleostei:Cyprinodontiformes:Poeciliidae). Zoologische Abenhandlungen (55):59-67.
Foto`s Leo van der Meer.

Geschreven door Kees de Jong en Leo van der Meer.

23 opmerkingen:

Anoniem zei

Dez Bryant Jersey Pripsyror
Eli Manning Women's Jersey Pripsyror
Russell Wilson Jersey Women's Pripsyror
http://wholesalejerseyfromchina.weebly.com

Anoniem zei

Larry Fitzgerald Jersey axiotakix
Larry Fitzgerald Authentic Jersey axiotakix
Women's Drew Brees Jersey axiotakix
http://www.nikechicagobearsshop.com

Anoniem zei

Jimmy Graham Jersey axiotakix
Aldon Smith White Jersey axiotakix
wholesale jerseys axiotakix
http://www.authenticnikeraidersjersey.com

Anoniem zei

When we think about the specification of the saying enjoy, installing relation to its a romantic relationship along with an additional, however , as being a experience that is certainly engendered when you have miltchmonkey the best marriage on your own too ( blank ) or maybe as the a feeling of larger unity with the family or simply humanity ( blank ) that develops into a lot more extraordinary that every everyone wants in everyday life is definitely appreciate.

Anoniem zei

[url=http://www.footballravensprostore.com/]Nike Ravens Super Bowl Jersey[/url] emurbursofs
[url=http://www.footballravensprostore.com/cary_williams_jersey_super_bowl]Cary Williams Jersey[/url] TynckeyncBype
[url=http://www.patriotsfootballprostore.com/brandon_spikes_jersey_super_bowl]Brandon Spikes Jersey[/url] Proonseorek

Anoniem zei

top [url=http://www.001casino.com/]casino online[/url] coincide the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]realcazinoz.com[/url] autonomous no set aside perk at the chief [url=http://www.baywatchcasino.com/]online casinos
[/url].

Anoniem zei

There are some gooF automateF anF semi-automateF soFtware program packages available out there [url=http://www.germanylovelv.com/]Louis Vuitton Outlet/[/url]
Fo the submissions For you. But For the major players Fo FinF the time For manual submission[url=http://www.germanylovelv.com/]louis vuitton knolckoffs[/url]
Some look For engines, For example Alta Vista, make it impossible For automateF submission by soFtware package programs, because oF inFiviFualiseF text coFes that must be entereF by hanF at the start oF the submission process, so you have [url=http://www.germanylovelv.com/]louis vuitton knolckoffs[/url]
submit http://www.germanylovelv.com/
Alta Vista manually as well.
As within a traFitional bricks anF mortar enterprise, you require [url=http://www.germanylovelv.com/]louis vuitton knolckoffs[/url]
aFFress every inquiry which you get. IF you neeF your on the net retail store [url=http://www.germanylovelv.com/]Louis Vuitton Outlet[/url]
be proFuctive, you may neeF [url=http://www.germanylovelv.com/]louis vuitton knolckoffs[/url]
spenF time anF power [url=http://www.germanylovelv.com/]louis vuitton knolckoffs[/url]
aFFress all, anF I suggest all, the inquiries coming in From the web site within a timely manner. Try [url=http://www.germanylovelv.com/]louis vuitton knolckoffs[/url]
aFFress these inquiries amongst 24 anF Forty eight hours with the authentic request.
Furing this meeting, the Fesigns current their portFolio [url=http://www.germanylovelv.com/]louis vuitton knolckoffs[/url]
the agent anF obtain intervieweF. Open up calls are certainly Fast meetings; so proFucts in essence FeFiciency enough time http://www.germanylovelv.com/
Flaunt anF market themselve[url=http://www.germanylovelv.com/]louis vuitton knolckoffs[/url]
However, types can normally Fepart their comp carFs [url=http://www.germanylovelv.com/]Louis Vuitton Outlet[/url]
the agent aFter the interview.

Anoniem zei

I am am excited too with this question. You will not prompt to me, where I can read about it?
How so?
Bravo, your phrase is useful
Many thanks for the information. Now I will know it.
What charming message

[url=http://cheapmichaelkors0.tumblr.com/][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://michaelkorscheap2.newsvine.com/_news/2013/01/16/16539548-buying-a-ladies-handbag][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://www.purevolume.com/listeners/michaelkorscheap234095/posts/332109/Fashion+and+Handbags][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://plxv975.dhpreview.devhub.com/blog/1115870-use-printed-carry-bags-to-promote-your-products-or-sale/][b]michael kors outlet online[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyiqwe.angelfire.com/][b]michael kors outlet online[/b][/url]

Anoniem zei

I think, that you are mistaken. I can defend the position. Write to me in PM, we will communicate.
Absolutely with you it agree. It is excellent idea. I support you.
I advise to you to visit a known site on which there is a lot of information on this question.
You are not right. I can prove it. Write to me in PM, we will discuss.
This valuable opinion

[url=http://9park.se/forum.php?mod=viewthread&tid=269939][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
[url=http://www.dejuyi.com/bbs/viewthread.php?tid=214828&extra=page%3D1&frombbs=1][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
[url=http://yf3566.com/forum.php?mod=viewthread&tid=432986][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
[url=http://www.labfoto.pontaodaeco.org//node/39986][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]
[url=http://www.jiaolongsi.com/plus/view.php?aid=43016][b]Cheap NHL Jerseys[/b][/url]

Anoniem zei

Louis Vuitton sac à main Louis Vuitton Louis Vuitton Pas Cher Louis Vuitton

Anoniem zei

[ School bus accident ] essay current affairs material : what is the responsibility of the basic meaning of what is the responsibility of responsibility first job should do [url=http://www.louboutinukstoresonline.co.uk]christian louboutin wedding shoes uk[/url]
things , such as duties , doing my duty , to complete the task . 2 If you do not do their work , should bear the adverse consequences or mandatory obligations , such as the responsibility to accept the consequences . Words to explain : 1 . People assume certain duties and responsibilities , is one of the things to do and not to do . " New Book of Tang , Wang Gui Xue received Chuan Chan : concept Taizong of responsibility also seek Sri Lanka from the words Adams to listen before Sri Lanka Fen hole course is not suspected . " Genshi Takemune century a ": "is a responsibility the Gugong the eyes and ears of the [url=http://www.louboutinukstoresonline.co.uk ]christian louboutin uk[/url]
Minister , think so do weary [url=http://www.louboutinukstoresonline.co.uk ]christian louboutin uk[/url]

to praise-hsiang Kerry Utah , day [url=http://www.louboutinukstoresonline.co.uk ]louboutin uk[/url]
and night into the report , I life but allow Shushi grams harmonic . "Amendation Emperor Yingzong of Song Zhiping three " : " Your Majesty can Responsibility generals , so Xinjiang scene without incident , that the world is good for the . " 2 . said that since the beginning of what should be done . Sima Guang Song the remonstrance expedition sparse " :" The shame Divine Grace profound responsibility to severe . Qing Li Yu " Jade Saotou for the soldiers." : " and a classic face said inner suffering is not removed , is the responsibility of the classic . Gao Xiaosheng pick pearl " : " She is the director of the women of this brigade girl thought the problem , have the responsibility to do something . " 3 [url=http://www.louboutinukstoresonline.co.uk]christian louboutin daffodile platform pumps[/url]

. done well since the beginning of what should be done , thus should bear the fault . Poon - " Fenglei first nine [url=http://www.louboutinukstoresonline.co.uk]http://www.louboutinukstoresonline.co.uk[/url]
chapters : " I Wong Nai Township , wear such a backward hat , you all do not have responsibility for what ? such as: accountability . The free creativity sentence writing prize essay

Anoniem zei

[url=http://bbs.gzautomobile.com/forum.php?mod=viewthread&tid=480263]hermes kelly bag outlet[/url] sensible decisions since review of this occurence special connection routine. you'll want to leave associated with time to attempt the aims that obligated the split from the start. trying to buzz through an event, even now to enjoy a broken relationship, Is a great way to build up sick levels of stress.


[url=http://bbs.zyssb.cn/home.php?mod=space&uid=12331&do=blog&id=98207]hermes birkin bag price uk[/url] Denise milani branches out also choices in, Milani is hoping to handle your girlfriend actual physical documentation and is involved in any book, A smartphone software program rrncluding a promoting series.


[url=http://bbs.harcxx.cn/showtopic-232808.aspx]discount handbags online[/url] some ugg your footwear fantastic to use on throughout the wintry weather as they are remarkably snug. for girls and girls, boots with the aid of UGG will be optimal utilizing tightly fitted legged bluejeans that will be concealed directly onto kids.

Anoniem zei

It's a pity you don't have a donate button! I'd certainly donate to this outstanding blog! I guess for now i'll settle for bookmarking and adding
your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this website with my
Facebook group. Chat soon!

Here is my site: トリーバーチ トート

Anoniem zei

I all the time used to study paragraph in news papers but now as I am
a user of internet thus from now I am using net for articles, thanks to web.My web blog :: http://www.coachhandbagsoutletstore2013.com

Anoniem zei

Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
Look advanced to far added agreeable from you! However,
how could we communicate?

Here is my web page - クリスチャンルブタン

Anoniem zei

The other day, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it
can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation.

My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know
this is completely off topic but I had to share it with someone!


Check out my weblog: www.chloeoutletstore2013.com

Anoniem zei

Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News.

Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?

I've been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

Check out my web site :: クリスチャンルブタン

Anoniem zei

This is a really good tip particularly to those fresh
to the blogosphere. Simple but very precise info… Thanks for sharing this one.
A must read article!

Also visit my page - コーチ

Anoniem zei

Remarkable issues here. I am very happy to look your article.

Thanks so much and I am taking a look ahead to touch you.

Will you please drop me a e-mail?

My website: クリスチャンルブタン

Anoniem zei

Your style is unique in comparison to other folks I've read stuff from. Thank you for posting when you've got the opportunity,
Guess I will just bookmark this page.

Take a look at my web page :: ミュウミュウ

Anoniem zei

You actually make it seem so easy together with your presentation however I find this
matter to be really something which I believe I would never understand.
It kind of feels too complex and extremely vast for me.
I am taking a look ahead in your subsequent put up, I will try to get
the cling of it!

Here is my blog post ミュウミュウ

Anoniem zei

After going over a handful of the blog posts
on your site, I seriously like your way of blogging.

I book marked it to my bookmark site list and will be checking back soon.
Please check out my web site too and let me know how you
feel.

Here is my web site smassy.com

Anoniem zei

What's up everyone, it's my first go to see at this site, and paragraph is truly fruitful
in favor of me, keep up posting these types of articles.


my web-site - tapenda.blogspot.de